Mahkeme tercüman ücretleri adli mahkemelerde söz konusu yabancı dil konusunda çeviri yapabilecek yetkin kişilere ödenir. Bilirkişilik, uzmanı olunan alanda mahkeme kararlarına tarafsız tespit yapılmasına yardım eden kişilere denir. Tercüman bilirkişiler yıllık başvuru yaparak görevlendirilir. Diğer konulardaki bilirkişi görevlendirmeleri Adalet Komisyonu tarafından her 3 yılda bir belirlenir.




Yazının devamında şu sorulara detaylı yanıt bulabilirsiniz; Adli tercüman nedir? Tercüman bilirkişilik başvurusunu kimler yapabilir? Başvuruda olması gereken belgeler nelerdir? Tercüman bilirkişilerin görev ve sorumlulukları nelerdir? Adalet Bakanlığı tercüman ücretleri farklılıkları neye göre belirlenir?

Adli Tercüman Nedir? Görevleri Nelerdir?

Mahkeme tercüman ücretleri adalet komisyonu karşısında yemin etmiş, adli tercüman olmaya hak kazanmış kişilere ödenir. Sabit maaş değildir, işin çeşidine göre farklı miktarlarda ödemeler gerçekleştirilir. Adli tercüman olabilmek için kişinin en az 1 dili iyi derecede konuşabilmesi, yazabilmesi gerekir. İşaret dili konusunda en az 5 yıllık tecrübesini belgeleyenler de tercüman bilirkişilik kapsamında görevlendirilirler.

Adliyede tercüman ne iş yapar sorusunun cevabı şu şekildedir;

  • Yürütülen soruşturmada tarafların dinlenmesi gerektiğinde, davalı kişilerin Türkçe bilmemesi durumunda eş zamanlı sözlü çeviri,
  • Yabancı dilde savunma ve iddianame içeriği belgelerin Türkçeye çevrilmesinde,
  • Savcı karşısında, iddianamenin soruşturulması esnasında kişinin tercüman yardımı talebinde,
  • Tapu Kadastro dairelerinde Türkçe bilmeyen kişilerle iletişimde görevlendirilirler.

Adliyede Tercümanlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mahkeme tercüman ücretleri kapsamında tercüman bilirkişi olabilmek için her yıl kasım ayında başvuru tarihi açıklanır. Aralık ayı içinde başvurusu kabul edilen kişilerin yemin etme tarihi bildirilir. Bilirkişiler tarafsız, usulüne uygun, zamanında, eksiksiz ve doğru bilgi aktarma konusunda komisyon önünde yemin ettirilir. Adliyede tercümanlık yapmak isteyenler şu belgelerle başvurmalıdırlar;

  • Yabancı dil veya işaret dili yeterliliğini gösteren mezuniyet belgesi, sertifika veya YDS 80 üzeri sınav puanı
  • Son mezun olunan okul belgesi
  • Adres kayıtlı nüfus kayıt örneği
  • Adli sicil kaydı
  • Son 6 ayda çekilmiş güncel 2 adet vesikalık resim
  • C. kimlik numarası, banka bilgileri bilirkişi olma talebini bildiren dilekçe sunulmalıdır.
  • Yabancı uyruklu kişiler Türk vatandaşı olmak koşuyla başvuru yapabilirler.

Adalet Bakanlığı Mahkeme Tercüman Ücretleri Ne Kadardır?

Mahkeme tercüman ücretleri duruşma sonunda hakimin ifadesiyle zabıtlara geçirilir. 2021 yılı itibariyle en az 200 TL olmak üzere belirlenmiştir. Mahkeme çeşitlerine göre hakim kararıyla uygun görülen miktar ifade edilir. Ağır ceza mahkemede tercüman ücreti mahkeme süresinin uzunluğu ve konuların zorluğu sebebiyle ücret en yüksek seviyede tutulur.



Yorum Yapın